۱۳۹۱ اردیبهشت ۱۵, جمعه

علل و درمان بیماری دو/چند شخصیتی بودن -دکتر هلاکویی(ویدئو)+آذرنادي(مقاله)

 افراد چند شخصيتي چه کساني هستند؟
يکي از بحث انگيز ترين بيماري هاي رواني اختلال چند شخصيتي است. اختلال چند شخصيتي که نام ديگر آن"هويت تجزيه اي" است، يک بيماري وخيم رواني است که زير مجموعه اختلالات تجزيه اي است. اختلالات تجزيه اي در مجموعه تشخيصي دي اس ام ۴ با داشتن ويژگي اساسي"پاشيدگي هشياري"، حافظه، هويت يا درک محيط، تعريف شده اند. بيماران مبتلا به اين اختلالات ممکن است پديده هاي تجزيه اي از شکل بهنجار(قابليت هيپنوتيزم) تا بيمار گونه(تعدد شخصيت) نشان دهند. در اختلال شخصيت چند گانه که نوعي اختلال در هويت است، دو يا چند شخصيت مختلف کنترل رفتار فرد را از زماني به زمان ديگر در دست مي گيرند. معمولا يک شخصيت نسبت به ساير شخصيت ها غالب است. شخصيت غالب معمولا نسبت به ساير شخصيت ها فراموشي دارد و از وجود آن ها آگاه نيست. انتقال از يک شخصيت به شخصيت ديگر معمولا ناگهاني است. برخي از شخصيت ها ممکن است از برخي وجوه شخصيت هاي ديگر آگاه باشند. اما در هر زمان يکي از آن ها کنترل رفتار بيمار را در دست مي گيرد. هر شخصيت ممکن است يک سري خاطرات مخصوص به خود داشته باشد. و هر يک اسم و و خصوصيات فيزيولوژيک متفاوت داشته باشند. مثلا نمره عينک آن ها برابر نباشد يا بهره هوشي متفاوت داشته باشند يا اشتها، تمايلات جنسي، سن و نژاد متفاوت داشته باشند. يکي يا چند تا از شخصيت ها ممکن است در عين حال بيماري رواني توام مثل افسردگي يا وسواس داشته باشد.
http://128.7.img98.net/out.php/i221279_npho-1-.jpg

 

نشانه هاي شخصيت چند گانه چيست؟
در بسياري موارد تعدد شخصيت تنها به دو مورد محدود مي شود اما چند شخصيتي مي تواند تا ده ها شخصيت متفاوت را شامل شود. مهم ترين نشانه هاي اين اختلال بدين قرارند: ۱ گزارش ضعف حافظه و خارج شدن از دايره زمان و فراموشي لحظه اي يا مشکل در به خاطر آوردن برخي اطلاعات فردي که قابل توجيه با فراموشي معمولي نيست. ۲ گاهي ديگران رفتارها يا خاطراتي را از فرد بازگو مي کنند که خود بيمار آن ها را به خاطر نمي آورد.۳ تغييرات قابل توجه در رفتار بيمار به گزارش يک ناظر قابل اطمينان ديده مي شود. بيمار ممکن است خود را به نام ديگري بخواند يا به عنوان سوم شخص خطاب کند يا در وسايل اش نوشته ها، نقاشي ها يا اشيايي مثل کارت هويت متفاوت و غيره پيدا شوند.۴ برخي از اين بيماران دچار توهمات شنيداري يا ديداري مي شوند وممکن است صداهايي ذهني از شخصيت هاي ديگر درون خود بشنوند.۵ سر دردها، افسردگي و عصبانيت هاي بي دليل ممکن در آن ها ديده شود
http://vista.ir/include/articles/images/92e802041ca6d8940b87b83a16006904.jpg
چه عاملي موجب چند شخصيتي شدن مي شود؟
بررسي تاريخچه زندگي افراد چند شخصيتي نشان مي دهد که سابقه مورد سو رفتارهاي جسمي رواني و بيش از همه جنسي قرار گرفتن در دوران کودکي آن ها وجود داشته است. بسياري از آن ها از جانب فرد مورد اعتماد خود، مورد آزار قرار گرفته اند. در اين وضعيت کودک از اين اختلال به عنوان نوعي دفاع استفاده مي کند. جنبه هاي مختلف شخصيت اصلي او از هم جدا مي شوند(تجزيه مي شود) و هر شخصيت هيجان يا حالت لازم را ظاهر مي سازد. وقتي سو رفتار روي مي دهد کودک براي محافظت از خود از ضربه يا جدا کردن خود از اعمال وحشت انگيز، اساسا تبديل به شخص ديگري مي شود که سو» رفتار براي او روي نمي دهد و ممکن نيست روي دهد. سپس اين شخصيت هاي تجزيه شده در دراز مدت در شرايط مختلف خود را ظاهر مي سازند تا فرد خودش را از تهديدهاي هيجاني غير قابل تحمل و آسيب در امان نگه دارد. در برخي موارد هم علت بيماري به صرع و آسيب مغزي نسبت داده شده است.
زندگي افراد چند شخصيتي به چه سمتي مي رود؟
تغييرات فرد و رفتن از هويتي به هويت ديگر موجب مي شود که براي فرد مشکلات متعدد در روابط بين فردي، خانوادگي، شغلي و اجتماعي به وجود آيد. هم چنين اين احتمال را به وجود مي آورد که براي فرد درگيري و نزاع پيش بيايد و فرد کارش به کوشش براي خود کشي يا قرار گرفتن در دادگاه و زندان بينجامد
http://www.parsiblog.com/PhotoAlbum/schizo/ossi.jpg
درمان:
اختلالات شخصيت تجزيه اي خود به خود درمان نمي پذيرند و علائم و نشانه هاي آن ها در گذر زمان دچار تغيير و دگرگوني مي شود. درمان اين اختلال با روانکاوي وهيپنوتيزم صورت مي گيرد و هدف درمان محدود کردن شخصيت فرد به يک هويت منحصر به فرد است که بتواند عواطف خود را ابراز کند.
 
نويسنده: آذر نادي
منبع: روزنامه مردم سالاري
http://www.feld.com/blog/home/feld/www/blog/images/brad_2De_2Dneuman_small.jpg

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر